Näin Asuntomessutalomme suunnittelu alkoi

Olimme pohtineet oman kodin rakentamista ja Asuntomessualuetta yhtenä mahdollisena rakennuspaikkana, mutta ensikertalaisena oli iso kynnys todella ryhtyä tuumasta toimeen. Kesällä 2018 pohdimme sekä townhouse-vaihtoehtoa että oman talon rakentamista. Neuvottelimme useamman talotehtaan kanssa ja kävimme Porin Asuntomessuilla pariin otteeseen. Kiersimme katsomassa omakotitaloja Tuusulassa, Vantaalla, Keravalla, Järvenpäässä ja Helsingissä, mutta mikään ei vaikuttanut juuri omalta.

Sitten Ville huomasi netistä, että Tuusulan Asuntomessuilta on vapautunut kiva tontti 5705-5 hakuun. Hakuaikaa oli vain kolmisen viikkoa, joten ryhdyimme toimeen todellisella tarmolla. Yksi aloittelijaa askarruttava kysymys koski arkkitehtiä, eli mistä hyvän arkkitehdin oikein löytää? Arkkitehtiasia ratkesi kuin itsestään, sillä saimme talotehtaamme Passiivikivitaloilta Jukka Ulvisen yhteystiedot.

Ville piirsi suunnitelman kodistamme ja arkkitehti piirsi suunnitelman pohjalta pohjapiirustukset. Ensimmäinen ja ainut muutos, jota pyysimme arkkitehdilta ennen asuntomessuhakemuksen lähettämistä, oli kaksi ikkunaa yläkerran aulaan. Halusimme päästä myös yläkerrasta ihailemaan Rykmentinpuistoa, sillä takapihamme aukeaa Rykmentinpuiston osaan, joka on nimeltään Pikkukarhunniitty.

Muutokset eivät kuitenkaan ihan siihen jääneet. Seuraavaksi aloimme pohtia pitäisikö autokatos olla kuitenkin kahdelle autolle. Tämä muutos vaati rajanaapurin suostumuksen. Sain sen printtaamalla lupalapun paperille ja vierailemalla naapurin tontilla, kun he sattuivat olemaan paikalla (tässä vaiheessa emme edes olleet vielä tulleet valituiksi tontin rakentajiksi). Lisäksi palo-osastointi piti ottaa huomioon.

Seuraavat kolme muutosta johtuivat teknisistä syistä. Paloturvallisuuden vuoksi autokatoksesta piti poistaa toinen kulkuaukko takapihalle, mikä ei onneksi haittaa yhtään, koska aukkoja oli kaksi samalla sivulla. Kunnan vesiputkien vuoksi päädyimme myös siirtämään taloa kauemmas talon edessä olevasta tiestä. Kunnan suunnitteluinsinööri määräsi talon suunnitelmia korjattavan korkeuden suhteen. Viimeisimpinä muutoksina päädyimme valitsemaan terassille oven sijaan liukuoven, joka sijoitettiin lähemmäs kylpyhuonetta. Ja sokerina pohjalla: pohjapiirustuksiin piti piirtää yhtä monta fillaria kuin on huoneita – eli viisi fillaria! Copy, paste, done!

Vielä meillä ei ole rakennuslupaa, sitä odotetaan nyt jännityksellä. Tällä viikolla olemme saaneet käyntiin myös LVI-, sähkö- ja sisustussuunnittelun. Sisustussuunnittelijamme on ihana Linda Baki, jonka kanssa kävimme myös Habitaressa tällä viikolla. Tapasimme myös muita Asuntomessurakentajia Habitaressa Suomen Asuntomessujen järjestämässä sisustuksen inspiraatioillassa – Olipa kivasti järjestetty tilaisuus!

VillaVille
 

VillaVille on nelihenkisen perheen rakennusprojekti. Asuntomessurakentajiksi ryhdyimme, kun messujen alkuun oli alle vuosi aikaa. Luvassa on siis vauhdikas vuosi. Arkkitehtinämme on asuntomessukonkari Jukka Ulvinen. Seuraa meitä Instagramissa @villaville2020

>